Voor wie

“Wat zou een zwangerschap voor jou betekenen, nu, in deze fase van je leven?” Door deze vraag te stellen, ontdek je of een cliënt nu een kinderwens heeft. Reproductieve gezondheid gaat over de keuze om kinderen te willen of niet, hoe je je kunt beschermen tegen een zwangerschap en hoe je je kunt voorbereiden op een zwangerschap. Dit begint met kinderwensverkenning.

Wie loopt er risico op een onbedoelde zwangerschap?

Een vrouw die penis-in-vagina seks heeft, vruchtbaar is, niet zwanger wil worden en geen anticonceptiemiddel gebruikt, loopt mogelijk risico om onbedoeld zwanger te worden. Dat geldt voor één op de acht vrouwen van 18 tot en met 49 jaar (Rutgers, Monitor Seksuele gezondheid 2023). In 2023 waren dit ruim 444.000 vrouwen. Dat zijn meer dan 8.500 touringcarbussen vol.

Tellen we daar de mannen bij op – zij zijn evengoed betrokken, hebben verantwoordelijkheid en lopen dus eenzelfde risico – dan komen we op een verdubbeling van de populatie (it takes two to tango) en gaat het om het totaal aantal inwoners van Utrecht, Eindhoven en Groningen bij elkaar.

NNZ richt zich op de hulpverleners

Voor iedereen geldt dat een kind krijgen het leven verandert, voor sommige mensen zodanig dat dit tot (een verergering van) problemen leidt. Het programma Nu Niet Zwanger richt zich daarom op iedereen die werkt in de verslavingszorg, GGZ, verstandelijk gehandicaptenzorg, vrouwenhulpverlening, GGD, wijkteams, MEE, dak- en thuislozenzorg, jeugdzorg, welzijnszorg, maatschappelijk werk, Veilig Thuis en andere zorgsectoren. Zij bieden begeleiding om mensen in kwetsbare omstandigheden te ondersteunen in hun dagelijks bestaan. Nu en gericht op de toekomst. Hoe zou (nieuw) ouderschap hun leven nu beïnvloeden? En is iemand die geen kinderwens heeft daar adequaat tegen beschermd? Hulpverleners hebben een vertrouwensrelatie en kunnen in dat kader praten over deze onderwerpen.

De hulpverleners richten zich op hun cliënten

Nu Niet Zwanger richt zich op mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd die (tijdelijk) in een kwetsbare situatie zitten en bijvoorbeeld te maken hebben met psychiatrische problemen, schulden, armoede, verslaving of huiselijk geweld. Deze mensen zijn vaak al langere tijd bekend bij hulpverleners en hebben het druk met hun dagelijkse problemen. Hierdoor is het moeilijk om zelf de regie te nemen over hun leven en reproductieve gezondheid. Niet iedereen heeft de benodigde kennis, verantwoordelijkheidsgevoel of vaardigheden om dit zelf goed te regelen.

Binnen het kader van dit programma worden persoonsgegevens van cliënten verwerkt. Voor meer informatie, zie onze Programmafolder”.

Problemen en combinaties van problemen hebben op iedereen een ander effect. Er is geen vaste meetlat die zwart-op-wit de mogelijkheden of de beperkingen van een cliënt bepaalt.

Bekijk ook

Hoe het werkt

Een Nu Niet Zwanger programma heeft een vaste structuur. Lees meer over de werkwijze en methodiek van het programma.

Toolkit & Resultaten

Hier vind je een overzichtelijke weergave van onderzoeken naar het programma, factsheets, webinars en documenten die helpen bij de uitvoer van een NNZ programma.

Landelijk beschikbaar

Nu Niet Zwanger is in de meeste Nederlandse gemeenten beschikbaar. We werken nog aan landelijke dekking. Wel is er in elke GGD een NNZ-team.