In gesprek met inhoudelijk coördinator Renee van de Bool

Wie: Renee van de Bool

Wat: Inhoudelijk Coördinator NNZ sinds 2020

Waar: Regio Limburg Noord

Wat drijft jou voor NNZ?

Er wordt heel erg vanuit gegaan dat mensen die geen zwangerschap wensen, zelf wel kunnen organiseren dat hen dat niet overkomt. Maar in de praktijk is dat vaak heel moeilijk. Waar vindt iemand bijvoorbeeld juiste en begrijpelijke informatie over wat er allemaal mogelijk is? En vervolgens is het niet altijd eenvoudig op de juiste tijd op de juiste afspraak te verschijnen. Ik heb al heel vaak gehoord: ‘Ik was nooit gegaan als jij niet kwam. Ik had dit nooit alleen gedaan.’ Mij drijft dat ik daadwerkelijk iets kan betekenen voor deze doelgroep. Dat zij zelf een keuze kunnen maken en dat ik hen kan helpen bij het realiseren van die keuze.

Hoe ga jij daar mee om?

Ik besef mij dat wat theoretisch logisch lijkt, in de praktijk helemaal niet logisch hoeft te zijn. Zo weet ik dat mensen soms hulp nodig hebben te laten lukken wat ze zelf willen. Ik heb ervaren dat het belangrijk kan zijn dat iemand letterlijk je hand kan pakken om vast te houden. Door figuurlijk én letterlijk naast iemand te staan. Door mijn ervaring weet ik dat de ander vaak wél wat extra hulp nodig heeft. Ook diegenen van wie ík denk dat ze het zelf kunnen.

Wat wil jij anderen meegeven?

Wat ik vooral belangrijk vind is dat wij als professional present moeten blijven. De neiging is dat wij in protocollen of structuren vervallen. Het is zo belangrijk dat wij aansluiten bij de ander en doen wat nodig is. Als dat betekent dat je er tien keer heen moet gaan, dan ga je er tien keer heen. Sluit vooral aan op het tempo van de ander. Maak de ander leidend en niet het protocol of de structuur.

Wat is jouw kijk-, lees-, luistertip?

Dan tip ik graag het boek ‘Anders Vasthouden’ van Wouter Hart. Dat gaat over werken vanuit de bedoeling. Niet werken vanuit de letter, maar de bedoeling. In mijn ogen gaat dat heel erg over presentie. Over aansluiten bij en afstemmen op. Niet alleen op cliëntniveau, maar op alle lagen. Iedereen is anders en vraagt daarmee om een andere aanpak. Je moet steeds per cliënt, professional of organisatie willen bekijken wat er nodig is.


Deel via:

Het laatste nieuws

Belang van Nu Niet Zwanger helder beschreven in kamerbrief

Op 17 april heeft staatssecretaris Van Ooijen de jaarlijkse voortgangsrapportage Kansrijke Start en de landelijke monitor van het RIVM naar...

Trainingen voorjaar 2024

Ons nieuwe trainingsaanbod staat online! Na succesvolle trainingen eind 2023 en het eerste kwartaal van 2024 hebben we besloten dit...

Zet in op reproductieve gezondheid voor gezonde generaties

Ontdek hoe een doordachte aanpak van reproductieve gezondheid het aantal onbedoelde zwangerschappen vermindert én de gezondheid en kansen van toekomstige generaties verbetert.