Om onnodig leed te voorkomen

De gevolgen van een onbedoelde zwangerschap die ook nog eens ongewenst is zijn enorm. Voor ieder mens. Maar de impact is nog groter als je ook al het hoofd moet bieden aan psychiatrische problemen of een verstandelijke beperking, als je kampt met schulden, verslaving, dakloosheid of loverboyproblematiek of ongedocumenteerd bent.

Nu Niet Zwanger wil de extra belasting van zo’n onbedoelde zwangerschap, het onnodige leed en de verergering van bestaande problemen helpen voorkomen. Door mensen in kwetsbare situaties na te laten denken over hun kinderwens, over de kans op zwangerschap en wat dat volgens hen zou betekenen in hun huidige leven.

Praten met cliënten

Het programma Nu Niet Zwanger biedt hulpverleners concrete handvatten om met hun cliënten over deze onderwerpen te praten. Inzet is een gesprek dat past bij de cliënt, bij de hulpverlener en bij de relatie die ze samen hebben, waarin ze samen tot inzicht kunnen komen in de ideeën en de wensen van de cliënt. En als de cliënt aangeeft nu liever geen kind te willen, dan kan samen gekeken worden naar passende mogelijkheden voor anticonceptie.

NNZ adviseert niet, beïnvloedt niet en oordeelt niet. We onderschrijven volledig en zonder enig voorbehoud de reproductieve rechten van ieder mens, het zelfbeschikkingsrecht en het recht om in alle vrijheid te kiezen voor kinderen. En dus ook om te kiezen voor (nu nog even) geen kinderen.