Reactie NNZ column Hertzberger NRC

Zaterdag 9 oktober betrok mevrouw Rosanne Hertzberger Nu Niet Zwanger onjuist in haar wekelijkse column in NRC. Woensdag 13 oktober publiceerden wij daar in diezelfde krant onze reactie op:

Als oprichter van het programma ‘Nu Niet Zwanger’ vind ik het niet kies dat wij onjuist bij de mening van Rosanne Hertzberger betrokken zijn. De suggestie dat het prima is dat deze vrouwen wéér slachtoffer worden van iets wat buiten hun eigen ‘macht’ ligt is apert onjuist. De vrouwen die Nu Niet Zwanger begeleidt leven van uur tot uur, van dag tot dag – hopend dat de volgende minder triest is dan gisteren.

Als je leven een aaneenschakeling is van gebeurtenissen die je overkomen, dan is het belangrijk dat je geholpen wordt om grip te krijgen op je kinderwens. Om rust te vinden bij professionele hulpverleners die naar je luisteren en vragen wat je nu eigenlijk zelf wil op dit vlak. Sinds de start van het programma in 2014 in Tilburg hebben landelijk al meer dan 10.000 vrouwen – en mannen! – ondersteuning gekregen.

In gesprek over hun kinderwens blijkt vaak dat zij die op dat moment helemaal niet hebben. Daar kom je achter door simpelweg een vraag te stellen als: ‘Hoe zou je het vinden om nu een kind te krijgen?’ Een vraag als startpunt voor een gesprek over de toekomst – en hoe zij die zelf zien.

Het gaat mij erom dat zij een eigen vrije keuze kunnen maken om nu wel of nu niet zwanger te worden. Nu Niet Zwanger gaat met hen in gesprek en zegt: ‘Als jij nu niet zwanger wil worden, kunnen wij je helpen om daarvoor te zorgen.’ Wij steken onze hand uit. Keer op keer.

Connie Rijlaarsdam, Nu Niet Zwanger


Deel via:

Het laatste nieuws

Nu.nl in gesprek met NNZ

Nu.nl ging in gesprek met het NNZ-team van GGD Haaglanden over hun ervaringen in de praktijk.

Eerlijke gesprekken, concrete resultaten

Wethouder Marianne Smitsmans – Burhenne en projectleider Ellen Jeuken over weloverwogen keuzes.

Onbedoelde zwangerschap bij complexe problematiek, hoe kunnen we dit voorkomen?

'Mag je je als zorgverlener wel bemoeien met de kinderwens van een patiënt? En zo ja, hoe ga je het...