"Ik begrijp heel goed dat mensen zeggen: we willen leed voorkomen. Dat proberen wij ook."

27-10-2020
Deel via:

Toch is het wetsvoorstel volgens hem niet de oplossing. Carlo Leget geeft als voorzitter van de raad van advies van Nu Niet Zwanger in een artikel van RTL Nieuws zijn reactie op het conceptwetsvoorstel over gedwongen anticonceptie in extreme situaties.

Het kost tijd en geld om deze gesprekken te voeren. “De weg van ons project is misschien lastiger, maar je houdt op deze manier wel de waardigheid van mensen overeind. Je probeert hun keuzevrijheid serieus te nemen en ze te helpen bij met het maken van een afweging.”

Natuurlijk blijven er situaties waarin hulpverleners met de rug tegen de muur staan en gesprekken niet meer helpen. Maar zelfs dan is Leget nog steeds niet voor verplichte anticonceptie. “Zodra je iets gaat vastleggen in een wet, ontstaat er een nieuwe normaliteit. Dat moeten we niet willen. Laten we vooral blijven zoeken naar andere oplossingen, zodat we de autonomie en de integriteit van onze kwetsbare medemens overeind houden.”

Volgens Leget valt er ook nog genoeg te winnen met het project Nu niet zwanger. Nog lang niet de helft van de gemeenten doet eraan mee. 

Lees hier het volledige bericht.